4 beskyttende faktorer / Anbefaling: Nyt site om skolefravær / Kursus i skolefravær / Faglig inspiration

Kære læser

Denne måneds nyhedsbrev dedikerer vi til et tema og en problematik, der står os nært i Sputnik, nemlig: bekymrende skolefravær. 
 
Et stigende antal børn rammes af bekymrende skolefravær. Det afspejler sig i de sager, vi påtager os som VISO-leverandør til Socialstyrelsen, og blandt flere af de børn vi indskriver i Sputniks dagbehandlingstilbud, som har en skolefraværshistorik med sig.
  
At løse en fraværsproblematik eller begyndende skolevægring er et fællesskabsanliggende mellem skole og hjem, PPR og evt. myndighed. Vi håber, at vi med dette nyhedsbrev kan bidrage til vidensdeling og indsigt i området. Scroll videre for at se og læse mere om:
  • 🎬 4 beskyttende faktorer i samarbejdet om bekymrende skolefravær
  • 🌐 Anbefaling: Nyt site om skolefravær af Børns Vilkår
  • 💡 Kursus i skolevægring og skolefravær (fagfolk)
  • 🔍 Faglig inspiration til dig, der vil dykke mere ned i emnet 
God læselyst,
Sputnik

4 beskyttende faktorer i samarbejdet om bekymrende skolefravær

Sputnik har to skolefraværskonsulenter, som samtidig er VISO-specialister for Socialstyrelsen. Én af dem er Gunnar Dehn, som i denne lille video fortæller om fire beskyttende faktorer i samarbejdet omkring børn og unge med bekymrende skolefravær.
 
1. Fælles forståelse
2. Fællesskabsanliggende
3. Enighed og realisme
4. Inddragelse af barnet
 
Se hele videoen (2:30 min) for at få udfoldet hver af de fire faktorer. 🎬
 
 
Vidste du, at...
Kursuscenter Sputnik er blevet leverandør til Social- og Boligstyrelsen på Børnekataloget 2023-2026. Her skal Sputnik undervise på kurser om bekymrende skolefravær og tværfagligt samarbejde. Aftalen markerer desuden et helt nyt samarbejde med kursusvirskomheden seminarer.dk. Læs mere her.
 
 

Nyt site om skolefravær - Børns Vilkår

Vi kan varmt anbefale, at du tjekker Børns Vilkårs nye site om skolefravær ud. Sitet indeholder viden og værktøjer til skoler, kommuner og forældre, der kan understøtte arbejdet med at forebygge og håndtere skolefravær. Alt sammen baseret på viden fra børnene og de unge selv.
 
Vi har igennem de seneste par år været i løbende dialog med Børns Vilkår, som deler vores interesse for skolefraværsområdet. Desuden deler vi et børnesyn, der ser skolefravær som barnets løsning på et problem. Sammen med barnet kan de voksne være nysgerrige på, hvad fraværet er en løsning på, og hvad der skal til, for at barnet kan trives og komme i skole igen.
Gå på opdagelse i Børns Vilkårs site om skolefravær
 

Kursus i skolevægring og skolefravær

Vores kommende 1-dags-kursus i skolevægring og skolefravær er fuldt booket. Til dig, der ærgrer dig over ikke at have sikret dig en plads: Vi har allerede nu åbnet for tilmeldinger til et nyt kursus d. 9. oktober 2023. 
 
 
Kurset er til fagfolk og giver dig bl.a.:
 
🗸 Nyeste viden om skolevægring og skolefravær.
🗸 Overblik over fraværstyper og faktorer, der påvirker fraværet.
🗸 Viden om skolevægring og diagnoser, herunder særligt autisme..
🗸 Metoder til afdækning af skolevægringsproblematikker og skolefravær.
🗸 Samtalemodel til børn med skolefravær.
🗸 Mentaliserings-redskaber i arbejdet med skolevægring.
Book din plads på kursus i skolevægring og skolefravær d. 9. oktober 2023
 
"Kurset blev formidlet med et højt fagligt niveau og i et let forståeligt sprog" ⭐⭐⭐⭐

Kamilla Danielsen, underviser og tidligere kursist på kursus i skolevægring og skolefravær

 
OBS: Kurset er forbeholdt fagfolk. Er du forælder og søger du et lignende kursus, så tag et kig på vores webinar om skolevægring for forældre.
 

Faglig inspiration

Du kan finde flere ressourcer om skolevægring og bekymrende skolefravær på Sputniks hjemmesider. Vi linker her til vores mest populære sider om emnet:
 
👉 Hvad er skolevægring?
Hvad er skolevægring, hvordan defineres det og hvor mange børn har det? 
 
👉 Skolevægring og autisme
Bliv klogere på sammenhængen mellem skolevægring og autisme, hvilke risikofaktorer der har betydning, og hvad man skal være opmærksom på i arbejdet med skolevægring og autisme.
 
Vi giver dig her et samtaleredskab, du som fagperson kan bruge til at afdække årsagerne til en skolevægringsproblematik. Redskabet kan både bruges i samtaler med barnet, forældre, skole og netværk.
 
👉 Sputniks Skolevægringspakke
Afdækningsydelse til kommuner. En specialiseret afdækning af bekymrende skolefravær hos børn og unge, der samtidig har autisme, angst eller tilsvarende problematikker, herunder ADHD.
 
 
 

Kommende kurser